Architect in de praktijk

De impact van akoestiek in appartementsgebouwen

Prof.dr.ir. Marcelo Blasco • 7 september 2018

Het bouwen van appartementen is bijzonder complex. Als we denken aan de wetgeving die elk jaar strenger wordt (in het bijzonder voor energie), de verschillende bouwactoren tijdens het proces en de normen die moeten gehanteerd worden voor de verschillende disciplines (structuur, brand, akoestiek, thermiek, ventilatie, toegankelijkheid, veiligheid,...) dan is het niet moeilijk te vatten dat er wel wat kan misgaan. Tegenwoordig ondersteunt een hele groep specialisten de architect bij het ontwerpen van een appartementsgebouw. De vertaalslag naar een concrete realisatie noodzaakt dan ook een continue controle en een flexibel inspelen van de verschillende actoren om het project tot een volwaardig succes te laten groeien.
In dit artikel zullen we ons meer focussen op het gedeelte akoestiek: welke eisen moeten we volgen, wanneer in het proces moeten akoestische oplossingen geïmplementeerd worden, welke concrete acties moeten hierbij ondernomen worden, wat zijn de valkuilen en hoe kunnen we een correcte akoestische implementatie controleren. Een veel voorkomende vraag blijft: “Hoe verhoudt de akoestiek zich tot de andere disciplines ?”. Met andere woorden, welke concrete maatregelen houden rekening met een geïntegreerde oplossing. In het vervolg zullen we ook hierop trachten te antwoorden.
Dit artikel is exclusief voor NAV-leden. Verder lezen?

Al NAV-lid? U kan hieronder inloggen en het artikel verder lezen.
Nog geen lid? Via onderstaande link kan u lid worden, zo krijgt u toegang tot het volledige NAV-kennisnet.Hebt u nog vragen? Dan kunt u ons steeds contacteren op 02 669 22 80 of via info@nav.be.