Innovatie

400m² hellend dak waterdicht op één dag

8 december 2022

Een traditionele dakdekker zal z’n wenkbrauwen fronsen bij het getal, maar algemeen aannemer Franky De Vetter heeft de praktijkervaring. Hij vertelt met de glimlach over hoe de Usystem dakelementen hem in staat stelden het dak van een gerenoveerde hoeve op minder dan een dag dicht te leggen: inclusief gipskarton binnenafwerking en onderdak. “Alles verliep vlot en foutloos!”

Kine De Pinte - Foto: Unilin

Kant-en-klaar dak voor fysiotherapiepraktijk

In april 2019 opende aan de Baron de Gieylaan in De Pinte Art of Sports, een fysiotherapiepraktijk. Algemeen aannemer Bouwwerken FDV had een hele kluif aan het renoveren en restaureren van de vervallen hoeve uit 1847. “De hoeve – bestaande uit een grote stal en een woongebouw – was volledig vervallen bij de aankoop. Een deel van het dak was volledig ingevallen, er groeiden zelfs bomen door de gevel. We hebben beide gebouwen na de aankoop onmiddellijk geschoord om verder verval tegen te gaan. Vervolgens werkte architect Koen De Rycke aan de plannen om de fysiotherapiepraktijk in de grote stal onder te brengen. Die voorzien onder meer in 6 behandelingskamers, een kantoor, een keuken en kleedkamers op de gelijkvloerse verdieping. Op de verdieping komen nog twee polyvalente ruimtes,” schetst Franky De Vetter.

Goedkoper dan traditioneel

Om een stevige basis voor de fysiotherapiepraktijk te hebben, plaatste de aannemer een 35 cm dikke betonplaat met ruim 12 ton wapeningsstaal in verwerkt. Dankzij die betonplaat, is de oude fundering nu onbelast. Vanop die basis verrees een binnenstructuur in 36,5cm dikke isolerende blokken. “De deels als waardevol dorpsgezicht beschermde buitengevels hebben we met de grootste zorg gerestaureerd. Aanvankelijk wilden we ook het dak zoveel mogelijk in ere herstellen. Maar tijdens de demontage bleek dat het gebinte niet uit eik, maar uit beuk en populier was opgetrokken.

 

Noodgedwongen hebben we daarom voor een nieuwe dakstructuur moeten kiezen. Een eerste offerte die we vroegen, ging ver over het voorziene budget. Ik heb dan een zelfbouwpakket voor het gebinte laten maken. Het idee was dit vervolgens af te werken met dakelementen. Ik had eerder al enkele positieve ervaringen met de Usystem-panelen van Unilin gehad. Samen met de vertegenwoordiger en architect hebben we een zelfdragende constructie uitgewerkt. Die was niet alleen een derde goedkoper dan de voorziene traditionele dakstructuur, maar bood ook een kant-en-klare binnenafwerking en waterdichte dakopbouw,” vertelt Franky De Vetter.

Afgewerkt en waterdicht op één dag

De aannemer selecteerde de Usystem Roof OS Comfort FR30 uit het Usystem-gamma. De panelen bieden naast een uitmuntende thermische isolatie (U = 0,22 W/m²K) ook een goede akoestische isolatie en een brandweerstand van een half uur. “Wat vooral bijgebleven is, was het grote plaatsingsgemak. We hadden er zelf al voor gezorgd dat onze constructie waterpas lag. Het kwam er bij de plaatsing van de dakelementen dan alleen nog op aan de eerste panelen nauwgezet te leggen. Daarna was het leggen en vastschroeven. Op 1 dag hadden we met 4 man de totale oppervlakte van bijna 400m² voorzien van dakelementen. Na het kleven van de flappen was dat dak bovendien ook volledig waterdicht. Niet onbelangrijk in ons Belgische klimaat,” oordeelt de aannemer.

 

De opdrachtgever liet zich adviseren om een gipskartonafwerking aan de binnenzijde te kiezen. “Die laat zich gemakkelijk opnieuw verven na enkele jaren van intensief gebruik van de ruimte. Ook wanneer er tijdens het trainen of revalideren eens een beschadiging in komt, is die heel eenvoudig te herstellen. Kortom, hiermee zit je jaren goed.”

Uitbreiding met zonnepanelen

Reeds bij aanvang van de renovatie was het duidelijk dat er later zonnepanelen zouden toegevoegd worden om de praktijk van groene energie te voorzien. Ondertussen staat het gebouw er 3 jaar en onlangs werden de zonnepanelen op de dakelementen geïnstalleerd.

 

Marie Lievrouw, Technical Support Engineer bij Unilin Insulation vertelt: “We wisten van in de beginfase dat er later zonnepanelen konden worden toegevoegd. In overleg met de architect en na de nodige berekeningen adviseerden we de Usystem dakelementen. Door er in het begin al rekening mee te houden in onze berekeningen, torsen de dakelementen nu moeiteloos de 100 panelen met een gewicht van bijna 2 ton. Het mooiste bewijs dat zonnepanelen en dakelementen perfect samengaan, los van het feit of ze samen bij opbouw worden geïnstalleerd of later apart.”

Meer weten?

Meer weten over de combinatie dakelementen en zonnepanelen? Je leest het hier.