Innovatie

Internationale award voor renovatie KMSKA met Gyproc

11 mei 2023

Op 28 april heeft Saint-Gobain prijzen uitgereikt voor de 13e editie van de Gypsum International Trophy. 73 internationale topprojecten uit 27 verschillende landen wereldwijd namen deel aan deze prestigieuze wedstrijd, bestaande uit 6 categorieën: Gipsplaten, Pleister, Residentieel, Niet-Residentieel, Innovatie en Plafonds. In elke categorie werden twee prijzen uitgereikt: de winnaar en de runner-up.

Het team van SRBA Construction Belgium, Gyproc® en afgevaardigde van KMSKA

Indrukwekkende renovatie

SRBA Construction Belgium won in de categorie Niet-Residentieel de eerste prijs voor de ingrijpende renovatie van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen. In deze zware categorie namen ze het op tegen 21 andere internationale projecten. Deze award is een bekroning op het vakmanschap van SRBA Construction Belgium. Dit project is een mooie combinatie van technische knowhow en creativiteit met Gyproc® producten en systemen.

 

High-end uitvoering

Het KMSKA onderging een volledige transformatie. Naast de renovatie van het bestaande museum werden vier historische patio's aan het gebouw omgebouwd en toegevoegd als nieuwe museumruimtes. Daardoor vergrootte de tentoonstellingsruimte met 40%. Dankzij deze renovatie is het 19e-eeuwse KMSKA nu klaar voor de toekomst.

 

Aan deze renovatie waren verschillen technische uitdagingen verbonden zoals grote draagkracht, brandwerendheid, hoge afwerkingsgraad… SRBA Construction Belgium ging deze uitdaging aan en slaagde erin deze tot in de puntjes uit te voeren, en dit in nauwe samenwerking met Gyproc®, hoofdaannemer Artes Group en de architect. Met de helderwitte expositieruimtes, verborgen kamers, lange trappen, verreikende zichtlijnen en wisselende gradaties van daglicht schetst het nieuwe museum een route vol verrassende verticale ervaringen, allemaal mogelijk gemaakt door de oplossingen van Gyproc®.

 

Waarom de jury dit project bekroonde tot winnaar in de categorie Niet-Residentieel:

“Deze uitdagende renovatie werd vakkundig uitgevoerd met behulp van innovatieve oplossingen en met respect voor de beperkingen van het bestaande historische gebouw. De jury was vooral onder de indruk van de unieke plafondstructuren en de complexe afwerking van de zeer hoge muren.”

 

  • Project: Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen
  • Bouwheer: Vlaamse Overheid – departement Jeugd, Cultuur en Media
  • Hoofdaannemer: Artes Group
  • Aannemer werken met Gyproc®: SRBA Construction Belgium (voorheen Muller Complete Afbouw België)
  • Architect: KAAN Architecten

Bekijk hier alle winnende projecten van de 13e editie van de Saint-Gobain Gypsum International Trophy.