Nieuws

Gent keurt Bouwblokvisie goed: meer groen en voorzieningen in dichtbevolkte wijken

13 juni 2023

De Gentse gemeenteraad heeft op 30 mei de ‘Bouwblokvisie voor vergroenen en verweven’ definitief goedgekeurd. Met dit instrument wil de stad meer groen, kleinhandel en voorzieningen creëren in dichtbevolkte wijken.

Stad Gent - Park Boerenhof - Foto: Christophe Van der Eecken

Wat wil Gent bereiken met de Bouwblokvisie?

In sommige wijken van Gent zijn binnengebieden van huizenblokken volgebouwd of ongebruikt, denk maar aan garageboxen of loodsen. Nu krijgen die vaak een invulling met nieuwe woningen. Dit geeft extra druk: de wijken krijgen meer inwoners en er is minder plaats voor groen of voorzieningen zoals crèches of dokterspraktijken. Ook plaatsen voor maakeconomie komen in de verdrukking.

 

Vergroenen en verweven is dus de boodschap. In dichtbevolkte wijken moet meer natuur, publieke ruimte en ruimte voor werkgelegenheid en voorzieningen komen.

 

De Bouwblokvisie is een instrument om dit in de praktijk te brengen. Ze moet een leidraad vormen voor nieuwe projecten in binnengebieden in de dichtbevolkte wijken van de kernstad en de binnenstad.

 

Hoe gaat Stad Gent te werk?

Het voorbereidende werk zit erop. Zogenaamde 'bouwblokken' werden gegroepeerd in een logische cluster, afgebakend door fysieke barrières zoals de stadsring of een waterweg. Als zo'n cluster onvoldoende groen of voorzieningen bevat, valt die onder het toepassingsgebied van de Bouwblokvisie

 

Wil je een project realiseren binnen dit toepassingsgebied? Dan zal Stad Gent voortaan de Bouwblokvisie hanteren om de omgevingsvergunning te beoordelen.

 

Waarop zal Stad Gent focussen?

Stad Gent wil de beschikbare ruimte optimaal benutten door:

  • … plaatsen en voorzieningen te creëren op maat van de buurt.
    Het gaat onder andere om onderwijs en kinderopvang, jeugd- en jongerenvoorzieningen, sportvoorzieningen, publieke groenzones, gemeenschapsvoorzieningen (cultuur, bibliotheek, wijkgezondheidscentrum, dienstencentrum, …), maar ook economische voorzieningen (maakeconomie, handel, kantoren, …). Enkel als er een park van minstens 1500 m2 bij kan komen, zijn extra woningen mogelijk. Daardoor komen de kwetsbare functies niet onder druk en blijven de woonbuurten leefbaar.
  • … zoveel mogelijk te ontharden en te vergroenen.
    Dat betekent bijvoorbeeld dat de stad bij nieuwe projecten inzet op groendaken, bomen of groene doorsteken en waar mogelijk openbaar groen realiseert.
  • … waardevolle gebouwen te behouden en een nieuwe functie te geven.
    Denk maar aan een kinderopvang, sportzalen, welzijnsbureaus, kantoren, ateliers, recreatieruimte, scholen.

Meer weten?

Op stad.gent vind je meer details en enkele knappe voorbeeldprojecten.

Stad Gent - Standaertsite - Foto: Christophe Van der Eecken