Innovatie

Gevelisolatie voor een sterke gebouwschil

Unilin Insulation • 4 maart 2024

Een seventieswoning in Waregem kreeg een nieuwe gevel, maar eerst moest er goed geïsoleerd worden! Utherm Wall L Flex was de renovatie-oplossing bij uitstek dankzij een wollaagje dat oneffenheden opvangt.

In Waregem kreeg deze gezinswoning een upgrade op elk vlak. Technieken werden aangepakt, het dak werd verhoogd voor extra slaapkamers en ook voor isolatie was een belangrijke rol weggelegd.

 

Slimme gevelisolatie

Aangezien er in de woning nog niets werd geïsoleerd, was het isoleren van de gevel een belangrijke stap richting energiezuinigheid. “De bestaande gevelsteen werd verwijderd, zo kon er direct geïsoleerd worden tegen de bestaande dragende muur. Tegen de isolatie kwam dan een nieuwe gevelafwerking”, vertelt architect Lien Debeer.

Sterke isolatieschil

De plaatsing verliep in twee fases. Eerst werden de platen afzonderlijk bevestigd met isolatiepluggen. Dankzij de wol sluiten deze mooi aan op de muur. In een tweede stap werden de platen met tand- en groefsysteem als geheel gefixeerd door de spouwankers vast te zetten. Zo sluiten de platen mooi op elkaar aan.

 

Aannemer Sander Naert kan dit bevestigen: “Je kunt wat spelen met de isolatieplaten om oneffenheden op te vangen. Zonder de wol zou het veel moeilijker zijn om alles vlak te krijgen.”

 

"In renovatieprojecten is het binnenspouwblad vaak oneffen. De wol vangt die oneffenheden op en zorgt dat er geen luchtcirculatie kan ontstaan."

~ Valerie LouwagieProductmanager Unilin Insulation

 

Winddichte gevel

Door de isolatieplaten af te werken met Unitape, werd de gevel helemaal winddicht. Aannemer Sander: “Ik ben fan van Unitape! De tape is makkelijk af te scheuren, plakt goed en je hebt er geen afval mee. Met dubbelzijdige tape heb je wel veel afval en die is soms ook moeilijk om mee te werken.”

 

Productmanager Valerie besluit: “Deze isolatieplaat garandeert een goed en winddicht resultaat, ongeacht de staat van de bestaande muur.”