Wat gaat voortaan vlotter?

Isoleren van gevels en daken

Eindelijk is het isoleren van gevels en daken vrijgesteld van vergunning! Het was onbegrijpelijk dat je een vergunning nodig had voor iets met zo’n beperkte ruimtelijke impact. De Vlaamse Regering zag in dat ze iets moest doen om haar energiedoelstelling te behalen die tegen 2050 alle woningen en appartementen minstens even energiezuinig wil maken als een energetisch performante nieuwbouwwoning van 2017.

Let wel, dit geldt enkel als de isolatie en de afwerking samen maximaal 26 cm breed is en als de isolatie niet voorbij de rooilijn komt.

Wanneer de isolatie voorbij de rooilijn komt, is nog steeds een vergunningsaanvraag nodig omdat de overheid de impact op het openbaar domein wil inschatten. Het voetpad moet immers voldoende breed blijven.

Er kan dus wel isolatie geplaatst worden over een perceelsgrens van een buur. Hier geldt het advies: goede afspraken maken goede vrienden.

Koelen en verwarmen

Steeds vaker koelen en verwarmen we met warmtepompen en airco’s. Deze toestellen moeten een plaats krijgen in of rondom de woning. Via de NAV-helpdesk hoorden we regelmatig over discussies met gemeenten of buren over de meest geschikte plaats. De buur wou de airco of warmtepomp vooral zo ver mogelijk van zijn perceelsgrens om geen hinder te ervaren (zicht en geluid). De gemeente waakte eerder over de visuele impact op het straatbeeld.

Het nieuwe vrijstellingenbesluit brengt meer duidelijkheid. Als je 2,00 m afstand houdt van de perceelgrens, kun je de airco of warmtepomp zonder vergunning plaatsen in de achtertuin en zijtuin. Er is ook een vrijstelling van vergunning als je de airco of warmtepomp tegen een bestaande scheidingsmuur plaatst die het geluid tegenhoudt. Als je minder afstand wil houden en kan aantonen dat de hinder voor de buurt wordt beperkt (bijvoorbeeld door een geluidswerende omkasting en beplantingen), kun je een vergunning aanvragen.

Om deze toestellen in de voortuin te plaatsen is er altijd een vergunning nodig. Let erop dat veel gemeenten geen technische constructies in de voortuin toelaten. Informeer je voordat je een vergunningsaanvraag doet.

Tijdens de werf

Volgens de huidige wetgeving kun je bij de werf tijdelijk een ‘werkstrook’ aanleggen zonder vergunning. De nieuwe vrijstelling maakt duidelijk dat dit om een werk- én werfstrook gaat. Ook de strook waar de werfketen staan, maar waar strikt genomen niet aan het project gewerkt wordt, kan ingericht worden zonder vergunning.

Voortaan kan de werk/werfstrook de gehele duur van de werken ingericht blijven in plaats van maximaal één jaar. De werfketen moeten 30 dagen na het voltooien van de werken ongedaan zijn gemaakt.

Als deze strook zich op openbaar domein bevindt, is nog steeds een aparte toelating nodig.

Hemelwater

Bij de reeds gekende vrijstellingen, zoals de aanleg van verhardingen of een oprit, gold de voorwaarde dat het hemelwater “op natuurlijke wijze” in de bodem moet infiltreren. De Vlaamse Regering maakt dit soepeler. Voortaan geldt dat het hemelwater niet van het eigen terrein mag worden afgevoerd. Met andere woorden: naar de riolering. Het hemelwater moet volgens de nieuwe wetgeving infiltreren op eigen terrein of naar een infiltratievoorziening afgeleid worden.

Tot slot geven we mee dat de overloop van zwembaden naar de riolering mag worden afgevoerd. Dit is immers vervuild met chloor.

Grachten overwelven of inbuizen

Dankzij het nieuwe vrijstellingenbesluit kun je een gracht beperkt overwelven of inbuizen in functie van de toegang tot het perceel of gebouw. De afstand is maximaal 5,00 m en de diameter is minstens 40 cm. Alle infrastructuur die nodig is om de overwelving uit te voeren (zoals een kopmuur) is inbegrepen in de vrijstelling.

Voor het inbuizen of overwelven van ingedeelde waterlopen of als je over een langere afstand wil inbuizen of overwelven is er nog steeds een vergunningsplicht.

Belangrijke kanttekeningen

Een belangrijke kanttekening bij dit alles is dat de algemene voorwaarden uit het vrijstellingenbesluit blijven gelden. Ga er dus niet zomaar vanuit dat bijvoorbeeld het isoleren van een gevel of het plaatsen van een warmtepomp toegelaten is zonder vergunning.

Hieronder sommen we drie veel voorkomende kanttekeningen op.

Er zijn erfgoedwaarden

Wanneer het pand opgenomen is op de inventaris bouwkundig erfgoed of gelegen is Unesco-gebied heb je nog steeds een vergunning nodig om de gevels en daken te isoleren.

Is je pand beschermd als monument, of gelegen in beschermd stadsgezicht/landschap is er geen vergunning nodig, maar wel een toelating van het Agentschap Onroerend Erfgoed.

Een verordening legt regels op

Heel wat steden en gemeenten hebben een stedenbouwkundige verordening opgemaakt waarin ze extra regels opleggen. Deze regels hebben voorrang op het vrijstellingenbesluit.

We verwijzen in dit kader naar de NAV-pocket Ruimtelijke Ordening. Dat is een leidraad voor elke architect over stedenbouwkundige voorschriften. Je leest er met welke voorschriften je rekening moet houden (onder andere uit verordeningen), waar je ze terugvindt en welke voorrang hebben. De pocket helpt je om een goed samengesteld en onderbouwd vergunningendossier in te dienen.

Er zijn voorwaarden in een vergunning

Als een vergunningsaanvraag voorwaarden oplegt over de afwerking van gevels en daken (bijvoorbeeld dat dit in een specifiek kleur of materiaal moet gebeuren) of over een deel van de tuin (bijvoorbeeld dat er in de voortuin en zijtuin geen constructies mogen opgericht worden), dan kun je geen gebruikmaken van het vrijstellingenbesluit. De voorwaarden hebben voorrang op het vrijstellingenbesluit

SINDS wanneer?

Op 7 juni 2024 keurde de Vlaamse Regering het wijziginsbesluit goed. Op 14 augustus 2024 werd het besluit gepubliceerd waardoor het tien dagen later, op 24 augustus, in werking is getreden.

Er is geen overgangsregeling voorzien. De nieuwe vrijstellingen zijn onmiddellijk van toepassing.

De enige uitzonderingen zijn een aantal bepalingen m.b.t. handelingen op het openbare domein en langs waterlopen. Deze treden pas in werking op 1 januari 2025.

Je moet ingelogd zijn om deze pagina te kunnen raadplegen.

Login

Nieuwe account aanmaken?

Emma

Emma Vanderstraeten

Stedenbouwkundige en ruimtelijk planner

RAUM ADVIES