Startvoorwaarden

Als je een onderneming wil opstarten, moet je een ondernemingsnummer aanvragen. Met dat nummer komt jouw bedrijf in de Kruispuntbank van Ondernemingen van de overheid. Het maakt je administratie daarna een pak gemakkelijker.

Een tweede keuze die je als startende zelfstandige moet maken, is die van je sociaal statuut: start je als zelfstandige in hoofdberoep of zelfstandige in bijberoep? Je sociaal statuut brengt verplichtingen met zich mee, zoals het betalen van sociale bijdragen. Maar evengoed heb je via dat statuut ook recht op een pensioen of ziekteverzekering.

Elke zelfstandige moet zich ook aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds, bijvoorbeeld dat van Liantis. Als sociaal verzekeringsfonds vormt Liantis de schakel tussen zelfstandigen en de overheid. We zorgen voor je aansluiting, berekenen je sociale bijdrage en helpen je om je sociale zekerheid te optimaliseren.

Ondernemingsvorm kiezen

Wie zelfstandig wil worden, moet ook een ondernemingsvorm kiezen. Je hebt hier de keuze tussen een eenmanszaak of een vennootschap. Een eenmanszaak is de meest voorkomende ondernemingsvorm bij starters en wordt opgericht door één natuurlijk persoon, die onbeperkt aansprakelijk is.

Als je een vennootschap opricht, creëer je een nieuwe rechtspersoon. De oprichters van een vennootschap sluiten een contract af dat het doel en de activiteiten van de onderneming vastlegt en erop gericht is de vennoten een vermogensvoordeel te geven.

Btw-nummer

Als ondernemer heb je een btw-nummer nodig. Wil je een btw-nummer aanvragen? Dan schrijf je je eerst in bij de KBO, want je ondernemingsnummer vormt de basis voor je btw-nummer. Na deze inschrijving kan je je btw-hoedanigheid activeren via het ondernemingsloket van Liantis. Zodra je btw-hoedanigheid is aangevraagd, kan je starten met je zaak.

Sociale bijdrage betalen

Elk kwartaal betaal je als zelfstandige een bijdrage voor de sociale zekerheid. In ruil regelt het verzekeringsfonds je sociale rechten. In de meeste gevallen betaal je als starter een minimumbijdrage. Na twee à drie jaar wordt je voorlopige sociale zekerheidsbijdrage opnieuw berekend op basis van je netto belastbaar inkomen en ken je je definitieve bijdrage.

Jouw sociale bijdragen beschermen je tegen risico’s en leveren je na je loopbaan als zelfstandige een wettelijk pensioen op.

Aansluiten bij ziekenfonds

Nadat je bij een sociaal verzekeringsfonds aangesloten bent, moet je je ook bij een ziekenfonds aansluiten. Zo heb je net als werknemers recht op een ziekteverzekering en kan je op steun rekenen wanneer je gezondheid het laat afweten.

Liantis begeleidt je van a tot z

Klaar om te starten als zelfstandige? Via onze Starters GPS ontvang je in enkele klikken een gepersonaliseerd stappenplan voor een correcte opstart. Je krijgt ook een overzicht van de te vervullen startersformaliteiten en de mogelijke steunmaatregelen die voor jou van toepassing zijn. We bieden jou ook advies rond jouw sociale zekerheid en geven je tips rond boekhouding en fiscaliteit.

Van onze partner:

Liantis ondersteunt meer dan 229.000 zelfstandige ondernemers – waaronder heel wat vrije beroepen - en 72.500 werkgevers in ons land. Ze ondersteunen op elk moment: van de start als zelfstandig architect, over de aanwerving van personeel, de uitbouw van een hr- en welzijnsbeleid, via verzekeringen tot aan het pensioen.